Zilte schijnspurrie – Spergularia marina

Zilte schijnspurrie is typisch voor een zilt milieu. Deze plant groeit het liefst op kale plekken, met een voorkeur voor een sterk verdichte bodem (kan bijvoorbeeld ontstaan zijn door betreding). In het binnenland komt deze plant ook wel eens voor langs gepekelde wegen.

Als overlevingsstrategie in een getijdengebied sluiten de bloemblaadjes zich van zodra ze overspoeld worden, en houden zo een luchtbel vast zodat stamper en meeldraden droog blijven. Om de uitdaging wat spannender te maken: zilte schijnspurrie groeit op de laagste plekken waar ze elke dag een keer of twee overspoeld worden door het getij.

Zilte schijnspurrie of gerande schijnspurrie?

De twee soorten schijnspurrie, zilte en gerande, lijken sterk op elkaar. Maar je kunt ze toch wel uit elkaar houden.

Wanneer we verschillende bronnen raadplegen blijken die soms nogal sterk uiteenlopende beschrijvingen te geven.

Je kan stellen dat

  • de gerande schijnspurrie forsiger en vleziger is dan de zilte schijnspurrie.
  • De bloemen van de gerande schijnspurrie (meer dan 1cm in doorsnede) zijn groter dan die van de zilte schijnspurrie (0,5cm in doorsnede).
  • De bladen van de gerande schijnspurrie hebben een stekelpuntje, die van de zilte schijnspurrie niet.

Van Bart Vandevoorde van het INBO kregen we nog volgende eenvoudige tips:

  • gerande schijnspurrie heeft duidelijk klierharen op bloemstelen en vruchten >> zie foto KULAK
  • naar vruchten zoeken en de zaden er uitprutsen. Als de meeste een vliezige rand hebben is het gerande, indien niet is het zilte. Af en toe hebben zaden van zilte ook een vliezige rand maar dat is een minderheid.

Allebei de schijnspurries komen overal op de wereld veel voor langs de kust. Soms vind je ze ook in het binnenland, langs wegen waar zout gestrooid is.

Bij steekproeven op het Galgeschoor en het Groot Buitenschoor vonden we totnutoe enkel de zilte schijnspurrie. Er is maar 1 onbevestigde waarneming uit 2009 van gerande schijnspurrie op het Galgeschoor – zie waarnemingen.be

Gerande schijnspurrie