Nopjeswieren – Vaucheria sp.

Op het hoge slik en het lage schor vind je een dik, groen tapijt terug. Dit tapijt bestaat uit wieren, het zogenaamde nopjeswier of Vaucheria sp.

Nopjeswier is een alg of wier dat omstreeks 1800 bestudeerd werd door Jean-Pierre-Etienne Vaucher. Hij was één van de eerste plantkundigen die ervan uitging dat zelfs heel primitieve planten zich geslachtelijk voorplanten.

Vaucheria behoort tot de geelgroene wieren en diatomeeën of Chrysophyta. Het komt algemeen voor in zoetwater, maar sommige soorten zijn specifiek voor brak- of zoutwater. Er bestaan ongeveer 70 soorten.

Macroscopisch

Vaucheria vormt een dik, groen viltig tapijt op het slik. Als je het van dichterbij bekijkt dan zie je dat het nopjes vormt; vandaar zijn benaming nopjeswier.

nopjeswier-nopjes--frank-wagemans

 

Microscopisch

vaucheria-hollebuisDe thallus of het plantenlichaam is een holle buis van 50 tot 100 µm in diameter.

De verschillende cellen zijn aan elkaar gesmolten waarbij de uiteinden van de cellen opgelost zijn totdat er één grote centraleholte of vacuole ontstaat. De celkernen en de chloroplasten drijven vrij rond in deze vacuole.

Onder de microscoop zie je één lange buis met vele celkernen enchloroplasten die vrij ronddrijven in het cytoplasma.

Met dit laatste aspect heeft Vaucheria een streepje voor op andere draadvormige algen. Dankzij de mogelijkheid om cytoplasma en voedingsstoffen vrij langs de celwand te laten stromen, kunnen delen die bedekt zijn door slik of die bedreigd worden door uitdroging, toch voorzien worden van de nodige voedingsstoffen.

vaucheria-chloroplastenOok de chloroplasten, die het chlorofyl bevatten, kunnen vrij ronddrijven en zich verplaatsen naar waar zij het meeste licht kunnen opvangen.

vaucheria-chloroblastenOp deze foto zie je hoe de chloroplasten zich naast elkaar tegen de celwand leggen zodat ze een maximale hoeveelheid licht ontvangen voor hun fotosynthese.

Vaucheria groeit aan vanuit de top van elke draadvormige cel. Sommige segmenten van een cel vormen voetjes waarmee de plant zich kan vastzetten op een substraat.

Determinatie

Wie denkt van effe snel snel de aanwezige nopjeswieren te determineren, is eraan voor de moeite. Determinatie is niet mogelijk op het terrein, enkel onder een microscoop.

>> determinatietabel

Meer weten?