Steeds meer trekvissen weten naar binnen te glippen en dat is goed nieuws

Door trekvissen als zalm, forel en houting van een klein zendertje te voorzien, heeft zeebioloog Melanie Meijer zu Schlochtern van Wageningen Marine Research bemoedigend nieuws voor de bedenkers van ‘De Kier’ in de sluizen van het Haringvliet gevonden. Sinds de sluisdeuren af en toe ook bij hoogwater op een kiertje staan, weten meer trekvissen van … Lees verder

Duiker vist metersgroot vinvisbot op uit Oosterschelde

Een duiker uit Breda heeft een vinvisbot van bijna drie meter lang opgedoken vanaf de bodem van de Oosterschelde. De ervaren duiker en ecoloog Bas van der Sanden dacht eerst dat hij op een flink stuk hout was gestuit. “Toen begon ik te beseffen: dit is geen hout, dit is bot”, zegt hij bij Omroep Zeeland. Hij zag al snel dat het om een onderkaak van een vinvis moest gaan. Hoe het vinvisbot op de bodem van de Oosterschelde is beland, blijft gissen.

Lees verder

Zaterdag 22 februari – Vismonitoring in de Schelde te Kallo

Al voor het 14de jaar op rij draagt Mark Staut bij aan het onderzoek van INBO (Instituut voor Natuur en Bos Onderzoek) naar het visbestand in de Schelde. Om de vissen te ‘monitoren’, vangt Mark ze met een dubbele schietfuik op de laagwaterlijn aan het Ketenisseschor (Ketelplaat) in Kallo. Volg de vangst mee. Om 12:30 … Lees verder

Informatie over de héle droogvallende Waddenzee beschikbaar voor onderzoek en beheer

Met een recente publicatie in het tijdschrift Scientific Data stellen NIOZ-onderzoekers de gegevens uit het onderzoeksprogramma SIBES van 2008 tot en met 2021 beschikbaar gemaakt voor de wetenschappelijke gemeenschap. In SIBES worden jaarlijks alle droogvallende platen in de Nederlandse Waddenzee bemonsterd op biomassa en karakteristieken van het sediment. “Door die lange tijdreeks en door de complete dekking van de Waddenzee, biedt SIBES een schat aan informatie die weer nieuwe inzichten zal opleveren voor de wetenschap en beheer ”, zegt de wetenschappelijk coördinator van SIBES, Allert Bijleveld (NIOZ).

Vissen en bodemdieren in Oosterschelde afgelopen 30 jaar afgenomen

De populaties van 37 kenmerkende soorten vissen en bodemdieren van de Oosterschelde zijn sinds 1994 gemiddeld met 28 procent achteruitgegaan. Van 15 van deze soorten gaan de aantallen achteruit, zoals schol, mossel en Europese zeekreeft, terwijl 8 soorten (waaronder purperslak en platte oester) toenemen. Dat blijkt uit analyses van het CBS van gegevens uit het Monitoringproject Onderwater Oever (MOO) van Stichting ANEMOON.

Pacifische parelduiker lijkt gevlogen (of opgegeten)

Het beestje trok de afgelopen anderhalve maand honderden, zo niet duizenden vogelliefhebbers naar Neeltje Jans. Reden was de verschijning van de Pacifische parelduiker in een van de voormalige werkhavens op het eiland, een vogel die zich niet eerder in Zeeland of Nederland had vertoond. En dat wilden vogelaars met eigen ogen aanschouwen en op de gevoelige plaat vastleggen. Maar sinds een dag of tien is de vogel niet meer gezien. Is hij gevlogen of opgegeten?

Studies fietsbrug Antwerpen

Een fietsbrug over de Schelde stroomopwaarts van Antwerpen is weer zo’n prestigeproject van het Antwerps stadsbestuur. In het kader hiervan verschenen er recent 3 deelstudies.

Lees verder

Stenen keren

Stenen keren. Twee woordjes met een zware lading. Zowel voor onderzoekers aan zee als voor de natuur. Er komt nogal wat bij kijken en de juiste uitvoering is belangrijk. Maar dit project verrijkt ons leven!

Lees verder

Steeds meer ‘levende’ duinen langs Nederlandse kust

Wie regelmatig door de duinen loopt, is het misschien opgevallen: meer zandverstuivingen doordat duinen op steeds meer plekken weer bewegingsvrijheid krijgen. “Dat is goed voor de waterveiligheid en de biodiversiteit”, stelt Staatsbosbeheer-ecoloog Sander Terlouw. “Duinen komen weer tot leven”. Na het beklimmen van een indrukwekkende zandhelling in de Zeeuwse Kop van Schouwen, laat hij zien … Lees verder

Update van de evaluatiemethodiek. Getij en storm in het Schelde estuarium

De Vlaams-Nederlandse Schelde-Commissie (VNSC) evalueert iedere zes jaar de toestand van het Schelde-estuarium. In deze evaluatie wordt ingegaan op het functioneren van het Schelde – estuarium, op basis van de drie hoofdfuncties: veiligheid, natuurlijkheid en toegankelijkheid. In voorliggend rapport wordt de parameter getijvoortplanting beschreven. >> lees verder …

Gedragsonderzoek strandplevierjongen op het strand 2024

Om de strandplevier als soort beter te kunnen beschermen is gedragsonderzoek naar gedrag en overleving van jongenbelangrijk. Met die informatie kunnen plevieren ook in de jongenfase beter te beschermd worden. Dit onderzoek focust zich op het gedrag van strandplevierjongen in natuurlijke (onverstoorde) en verstoorde omstandigheden. >> lees verder …

Eerste resultaten Midwintertelling 2025 voor Nederland

In het tweede weekend van januari vond de Midwintertelling plaats. De telling verliep dit jaar helaas niet bepaald onder gunstige omstandigheden door hardnekkige en dichte mist. Vooralsnog komen we uit op 4,3 miljoen getelde vogels. Een voorlopig eerste overzicht. >> lees verder …

Natuurschatten zoeken onder stenen

Slangsterren, zakpijpen, keverslakken of penseelkrabben: onder stenen langs de kust kun je fascinerend leven vinden. “Het is een soort schatzoeken. Je weet niet wat je tegenkomt”, vertelt Luka Biemond van Stichting Anemoon tijdens een stenenkeer-excursie langs een dijk aan de Oosterschelde.

Lees verder

Rivieren laten overstromen gaat klimaatverandering tegen

Door akkers langs rivieren te herstellen en af en toe te laten overstromen, kan het land een stuk meer broeikasgassen opnemen. Dat blijkt uit onderzoek van WWF-CEE. Zo worden sterk vervuilde gebieden juist een bondgenoot in de strijd tegen de klimaatcrisis. >> lees verder of lees het oorspronkelijke artikel …

Vlaanderen sneller overstroomd door klimaatverandering

Wetenschappers van de Nanyang Technological University in Singapore hebben verschillende bronnen samengevoegd om een zo goed mogelijk beeld te kunnen schetsen van de gevolgen van de klimaatverandering. Ze besluiten dat in het slechtste geval de zeespiegel met 1,9 meter zou kunnen stijgen. Wat dat juist betekent kan je zien op de gedetailleerde kaarten van Climate … Lees verder

MONEOS – Geïntegreerd datarapport INBO. Toestand Zeeschelde 2023

Deze huidige rapportage geeft toelichting bij de eerstelijnsanalyse van de onderdelen van de geïntegreerde systeemmonitoring van het Schelde‐estuarium, kortweg MONEOS (= MONitoring Effecten OntwikkelingsSchets), uitgevoerd door het INBO. De nadruk ligt op de resultaten van het voorbije monitoringsjaar voor de aspecten: leefomgeving (habitats/ecotopen), fauna & flora (diversiteit soorten), en ecologisch functioneren. >> lees verder …

Terugblik op de februariwandeling

Kwam het door de eerste zonnige dag na een lange periode van wolken en mist? Had meneer pastoor vanop zijn kansel zijn parochianen naar het Groot Buitenschoor gestuurd? Whatever, maar met 29 deelnemers verschoten wij ons een hoedje. Na een zeer interessante wandeling door onze nieuwe gidsen Rinke en Gitte, had Rinke nog voor een degelijke allesverwarmende soep gezorgd.

Lees verder

Van wie is de oceaan?

Komende zomer houden de Verenigde Naties weer een oceaanconferentie, in Nice. Op die ‘One Ocean-top’ vragen de verzamelde landen zich af hoe ze met ‘onze’ oceanen om moeten gaan. Maar op wie slaat dat ‘onze’? Met een groep van 200 wetenschappers van alle disciplines en ook kunstenaars en campaigners, wilde oceanograaf professor Erik van Sebille … Lees verder