Werkbezoek Werkgroep Bladmineerders

Op zondag 15 augustus ’21 bracht de Werkgroep Bladmineerders voor de eerste keer een werkbezoek aan het Groot Buitenschoor. Een verslag door Steve Wullaert.

Door al dat brak water dat binnenstroomt zijn er ook heel specifieke zoutminnende planten te vinden die op hun beurt dan weer specifieke nachtvlindersoorten aantrekken. Wij maakten zoals gewoonlijk een wandeling doorheen het gebied dat omringd is door industrie in de haven van Antwerpen.

We kregen overdag relatief goed weer, maar tegen de avond trok de wind aan en werd het zelfs moeilijk om nog vlinders te zien/vangen. We stelden toch 7 bakken op langs de kustlijn in de hoop iets te vangen. Tijdens de nacht bleef de wind hard doorwaaien en tegen 8u ’s ochtends begon het zelf hard te regenen. Gelukkig hadden we dan al alles genoteerd en opgekraamd.

Uitschieters van deze excursie waren:

  1. Scrobipalpa nitentella – kwelderzandvleugeltje : Deze lokale en zeldzame soort komt alleen in het noordelijke deel van België voor.
  2. Coleophora saxicolella – donkere meldekokermot : Deze zeldzame soort, die op Atriplex en Chenopodium voorkomt, wordt voornamelijk gemeld van kustgebieden.
  3. Eucosma tripoliana – zeeasterknoopvlekje : Deze zeldzame soort wordt ook alleen gemeld van kustgebieden waar de waardplant zeeaster voorkomt.
  4. Sitochroa verticalis – fijne golfbandmot : Deze zeldzame en lokale soort wordt voornamelijk gemeld in Antwerpen en gedeeltelijk ook naar Brussel toe. Verder verspreide waarnemingen maar nooit in hoge aantallen.

>> Volledig verslag