Gezenderde en getagde bruine kiekendieven

Vorige week publiceerden wij hier een reeks foto’s van bruine kiekendieven op het Galgeschoor. Toen Miel deze week zijn foto’s nog eens bekeek, viel hem bij 1 kiekendief iets op.

Wanneer je goed kijkt op onderstaande foto’s zie je dat deze kiekendief een kastje op zijn rug heeft. Dit is een zogenaamde GPS/GSM. Tijdens zijn trek neemt dit toestelletje om de x tijd de GPS-coördinaten van zijn locatie op. Van zodra de kiekendief binnen bereik van een GSM-netwerk komt, worden deze gegevens doorgestuurd.

Van Kjell Janssens van het INBO kregen we de info dat het gaat om een wijfje bruine kiekendief met de naam Lilla. Ook vorig jaar vormden Tonio en Lilla een koppel en hadden een nest op het Galgeschoor.

Bruine kiekendief Tonio ** foto credits: Kjell Janssens

Een andere manier om deze dieren te volgen is door middel van wingtags. Wingtags of vleugelmerken zijn gekleurde flexibele labels. Volgens Kjell Janssens zit er ook nog een gewingtagd wijfje die op het Galgeschoor is geboren. Maar zij is extreem schuw om terug naar haar nest te gaan als er mensen op de dijk staan.

Meer weten?