Kiekendief Tonio aangekomen op Galgeschoor

Vertelden we je onlangs nodig over kiekendief Tonio die na een lange radiostilte plots terug van zich liet horen, zie bericht. Uit de laatste telemetriegegevens blijkt dat kiekendief Tonio is aangekomen op het Galgeschoor. Geert Spanoghe van het INBO bezorgde ons Tonio’s reisoverzicht.

Tonio vertrok op 5/3/21 uit zijn overwinteringsgebied in Mali. Op 19/3/21 stak hij om 12:10 u over naar Gibraltar. Op 24/3/21 stak hij de centrale Pyreneeën over (op 2950 m hoogte) om dan pal over Lourdes door te trekken.

Op 26/3/21 om 19:00 u kwam hij uit in Zeeuws-Vlaanderen tussen Terneuzen en Hulst. Hij corrigeerde snel en een dik uur later kwam hij via Saeftinghe en Linkeroever aan op het Galgenschoor te Lillo.

Die eerste weken zal hij vooral in de buurt van de nestplaats blijven van vorig jaar om daar snel een wijfje te overtuigen. Vannacht (7/4/21) sliep hij er nog dus dat komt wel goed.

Zoals je op onderstaande kaart kunt zien, nam hij al tijd om zijn favoriete foerageerplaatsen van vorig jaar te verkennen. Net zoals vorig jaar is dit zowel op de linker- als rechteroever. We vermoeden dat dit is omdat hij ooit geboren is in één van de natuurgebieden op de rechteroever (Verlegde Schijns ?).

Met dank aan: Geert Spanoghe van het INBO en het Agentschap Natuur en Bos.