De Schelde dichtgevroren

Wie dacht dat we nu een koude winter hebben, moeten zeker eens kijken naar beelden uit de winter van 1947, toen het maar liefst 79 dagen na elkaar vroor. Ook de winter 1963 was geen doetje. Wij zochten wat beeldmateriaal bij elkaar.

Beelden uit het filmarchief van de gemeente Temse. Voorjaar 1947 was een zeer strenge winter. De ijsschotsen stapelden zich in de bocht van de Schelde op en zo vroor ze ter hoogte van het centrum van Temse dicht.

https://www.youtube.com/watch?v=kXhaoeWK_-4

Documentaire over de strenge winter van 1946-1947. Beelden van bevroren rivieren en binnenwateren, ijsbrekers zijn aan het werk. Stuifsneeuw, vervoer over ijs, geïsoleerde dorpen, skieën in de duinen.

In de eerste week van maart 1963, 50 jaar geleden dus, begon er een eind te komen aan een winter die menigeen zal heugen. Die eerste week begon het eindelijk te dooien. Liefst 70 dagen was de sneeuw blijven liggen en drie maanden lang hadden de Zeeuwen iedere dag kunnen schaatsen. Alle zeearmen waren bevroren en stranden veranderden in poollandschappen. Een uitzending vol koude beelden met de lusten en de lasten van een winter om nooit te vergeten.