Resultaten vismonitoring mei 2016

Je hebt even moeten wachten op de resultaten van de vismonitorng van mei 2016, maar naar verluid zaten zij vast in het net. Gelukkig was Walter Van Ginhoven er om ze los te maken.


Na het record aan zeebaarsjes in april, hoopten we allen dat in mei te verbeteren. Het werd echter een tegenvaller. Vermoedelijk als gevolg van boeggolven bij eb was de dubbele schietfuik gedeeltelijk los geslagen, een hoepel gebroken, verankeringspalen krom en zelfs de roosters verbogen.

Als schepen, en voornamelijk roro-schepen dicht tegen de kant van de vaargeul met een relatief hoge snelheid varen, wordt aan de kant eerst het water weggezogen om dan met de boeggolf in een ware mini tsunami stijl terug te komen. Wij moeten daar ook steeds voor opletten, want het zand wordt gewoon onder je voeten weg gespoeld.

De vangst: slechts vijf soorten in minimale hoeveelheid.

 • Vissen
  • bot, 26
  • spiering, 5
  • tong, 7
  • zeebaars, 48
  • zwartbekgrondel, 3
 • Krabben en garnalen
  • Chinese wolhandkrab, 5
  • grijze garnaal, 6
  • strandkrab, 1

En aan de sluizen: daar tellen ze af, want het is nog gesloten tijd (tot einde mei), er mag dan wel gevist worden, maar alle gevangen vis moet terug gezet worden. Voor de vissers daar, geen probleem, want ze komen daar meer voor sociaal contact en hun babbel. Het is ook één van de weinige plaatsen waar ook de minder valide mensen kunnen komen, want de auto staat vlakbij. Wat ze daar in mei gevangen hebben, zeer weinig, een bot en soms een klein tongetje.