Grootste marien reservaat ter wereld ligt nu in de Stille Oceaan

Zo’n 830 000 vierkante kilometer bedraagt het marien reservaat gelegen rond de Pitcairneilanden (zuidelijk deel van de Stille Oceaan). Deze streek is een van de meest ongerepte plaatsten op aarde en werd door de Britse regering aangekondigd als een marien beschermd gebied.

Het omliggend water van de Pitcairneilanden bevat intacte diepzee-ecosystemen en hun koraalriffen zorgen voor de aanwezigheid van veel haaien en grote vissen. De leefgebieden zijn nog niet aangetast door sleepnetten. Hierdoor kan men zeebergen onbeschadigd zien en leven er veel soorten die nog niet ontdekt zijn door de wetenschap.
Ter vergelijking: het Belgisch deel van de Noordzee omvat meer dan 1 200 vierkante kilometer of ongeveer 36% marien beschermd gebied (zie Compendium voor Kust en zee).

Link: http://news.nationalgeographic.com/2015/03/150318-pitcairn-marine-reserve-protected-area-ocean-conservation