De allereerste Rode Lijst van Europese zoutwatervissen

In Europese wateren worden 59 zeevissoorten met uitsterven bedreigd en 26 soorten worden beschouwd als ‘kwetsbaar/bijna bedreigd’. Dit staat te lezen in de Europese Rode Lijst van Zoutwatervissen gepubliceerd door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) en de Europese Commissie.

Hoewel het tot nu toe uitgevoerde visserijbeheer succesvol was voor enkele soorten zoals de Atlantische kabeljauw of Atlantische Blauwvintonijn (aantallen stegen!), zijn er andere soorten zoals de Atlantische heilbot, Atlantische zalm en tarbot die verdere aandacht vragen. Haaien, roggen en draakvissen worden gerekend tot de meest bedreigde zeevissen van Europa.

De Europese Rode Lijsten, opgesteld door IUCN en de Europese Commissie geven belangrijke informatie omtrent de biodiversiteit in Europa. Deze Rode Lijst van Europese zoutwatervissen was de laatste in rij van de groep vertebraten dat nog niet uitgegeven was. Ter vergelijking: 17% van de zoogdieren, 13% van de vogels, 23% van de amfibieën, 20% van de reptielen en 40% van de zoetwatervissen worden met uitsterven bedreigd.

Redenen doordat zeevissoorten bedreigd worden met uitsterven zijn: overexploitatie (inclusief overmatig vissen, toevallige bijvangst en indirecte effecten op habitats), bouwprojecten langs kust en estuaria, energieproductie, minerale extractie en mariene vervuiling.