Gewoon donsvoetje (Tubaria furfuracea)

Het Gewoon donsvoetje (Tubaria furfuracea) is een onopvallend bruin tot kaneelkleurig paddenstoeltje dat je van januari tot augustus op en om onze schorren kunt terugvinden op aarde, houtsnippers of ander plantenmateriaal.

Onderaan is de steelbasis meestal omgeven door een donzig kousje van witviltige zwamdraden. Vandaar de naam Donsvoetje.

De in de winter groeiende vorm wordt door sommige auteurs beschreven als een aparte soort: het Winterdonsvoetje (Tubaria hiernalis). Op het terrein is het moeilijk tot niet te onderscheiden van het Gewoon donsvoetje. Door microscopisch onderzoek zouden er minieme verschillen vastgesteld kunnen worden. Heel wat auteurs maken dan ook geen onderscheid meer tussen beide soorten.

>> Paddenstoelen op en om onze schorren