de schorrenwerkgroep

Op en rond het Galgeschoor en het Groot Buitenschoor is de schorrenwerkgroep actief.

De schorrenwerkgroep bestaat uit een groep vrijwilligers die onder leiding van de conservators Frank Wagemans en Koen Vanagtmael zich actief inzetten voor deze gebieden. Deze gemotiveerde inzet resulteert in een gestroomlijnde werking, een goed gevulde activiteiten-agenda en een waaier aan mogelijkheden.

 

De conservators

walter-van-ginhoven-2013De allereerste conservator van het Galgeschoor was Walter Van Ginhoven. "Dat moet zo geweest zijn vanaf eind 1980-begin 1981. Het was zo dat ze geen vrijwilliger vonden voor het Galgenschoor en het Groot Buitenschoor en toen heeft Ludo Benoy mij wat naar voren geschoven. Ik had toen net eind 1980 de allereerste cursus natuurgids afgewerkt en door mijne grote mond was dat wat opgevallen vrees ik." herinnert Walter zich.
"In 1983 is Raymond Deman me wat komen helpen en heeft het Groot Buitenschoor voor zijn rekening genomen.", vervolgt hij.

jean-en-frankIn 1986 kreeg Walter versterking van Jean Cordaro (foto links). En die kreeg in 1994 versterking van Frank Wagemans (foto rechts).
Na zich 20 jaar vrijwillig als conservator ingezet te hebben voor het Galgeschoor, besloot Jean Cordaro in 2004 dat het tijd was om zijn horizonten te verleggen.

In augustus 97 kreeg Frank Wagemans het Groot Buitenschoor onder zijn hoede. De werking van de prille schorrenwerkgroep breidde zich uit over 2 gebieden: het Galgeschoor en het Groot Buitenschoor.

Begin 2004 kreeg Frank (rechts op de foto) hulp van Eddy Rottiers (links op de foto). Eddy werd geboren in het Scheldeland en heeft zijn jeugd doorgebracht aan de oevers van de Schelde. Ook Koen Vanagtmael (midden op foto) verleende zijn ad hoc medewerking.

 

koen-en-frank-conservatorsIn april 2014 besloot Eddy Rottiers om zijn conservatorfakkel door te geven aan Koen Vanagtmael.

De schorrenwerkgroep

Op en rond het Galgeschoor en het Groot Buitenschoor is sinds 1994 de schorrenwerkgroep aktief. Een groep mensen die zich aktief inzetten voor deze gebieden.

frank-gidst-groepElke eerste zondag van de maand nemen enkele van onze gidsen een groep mensen mee op een verkenningstocht doorheen één van beide gebieden.

wandelaars-zandplaat-groot-buitenschoorTijdens de zomermaanden staat het Galgeschoor met zijn unieke plantenrijkdom in de belangstelling.
Tijdens de wintermaanden verleggen we het accent naar het Groot Buitenschoor dat een belangrijke rol vervult voor doortrekkende en overwinterende vogels.
Zit de tij in de weg, Dan gaan we op verkenning in de Potpolder van Lillo of trekken langs de dijk richting Kruisschans of Bath.

samen-maaienGeregeld steken we ook de handen uit de mouwen: het opruimen van zwerfvuil, herstellen van het schapenraster of schapenbruggetjes, openmaaien van wandelroutes, enz... het zijn slechts enkele van de activiteiten tijdens onze werkdagen.

schorrenwerkgroep-vogeltellingEen andere belangrijke taak is het opvolgen van het gebied. Hierbij denken we aan de eerste plaats aan planteninventarisaties, maar ook watervogeltellingen tijdens het winterhalfjaar, broedvogelkartering tijdens het broedseizoen, enz...

prutprutsenOf een halve dag in de prut rondsoppen op zoek naar het kleine grut in de prut?

schorrenkot-voordracht-hugOf we nodigen een sprekerd uit die ons onderdompelt in de geheime kennis van brakwaterschorren, bodemleven, ...

wandelenNaast onze schorren hebben we een ruimere blik op de wereld en die gieten we in onze sociale activiteiten zoals een Ardeense wandeldag, stadsbezoeken, educatief studieweekeinde, …

schorrenwerkgroep-kokenetenMaar hoe hard of hoe kort we ook gewerkt hebben, op het einde wacht er steeds een welkome beloning. Na elke activiteit is er steeds iemand van de schorrendabbers die voor eten zorgt.

schorrenwerkgroep-keuken-biertjeTerwijl de ene bezig is met het eten, hebben andere schorrendabbers de tijd om de modder uit de keel te spoelen.

schorrenwerkgroep-keuken-afwasEn achteraf nog even samen opruimen en afwassen behoren tot de geplogenheden des huizes.

Voel jij je aangesproken door deze gebieden? Wil jij actief meewerken binnen deze werkgroep?

moeilijk-terrein

Wij stellen geen speciale eisen en bieden voor elk wat wils. Een gezonde, gemotiveerde belangstelling en enige modderbestendigheid is het belangrijkste.

>> Contacteer ons.

 

Overlijden Michel Van Megroot

michelOp 6 mei 2010 overleed onze vriend en schorrendabber Michel van Megroot.

Van in de beginperiode van de schorrenwerkgroep, begin van de jaren 90, was hij samen met zijn echtgenote actief betrokken bij de werking op onze schorren. Daarnaast was hij natuurgids in Saeftinghe, het Nederlandse Zwin en op de Hoge Venen.

In zijn leven en bovenal in zijn laatste weken vond hij enorm veel kracht en steun in het Boeddhisme. Je kan hem steunen en gedenken meen een kaarsje of een theelichtje.

Wij zullen hem herinneren als een vriendelijk, rustig man en zullen zijn droge humor zeker missen.

Michel, het ga je goed.

Condoleances

Ook bij Natuurpunt Hobokense Polder vernamen we met verslagenheid het overlijden van Michel. Hij was een zeer gedreven natuurgids, waar we steeds beroep op konden doen. Hij heeft tientallen klassen en volwassenengroepen in de Hobokense Polder rondgeleid. Je vind meer op onze website. - Luk en Ria Smets-Thys

Ik vind het ontzettend jammer dat Michel is overleden, een goede vriend voor jullie. Ik wens jullie sterkte. - Jan Breine (INBO)

Je hebt mij Saeftinghe laten zien en zoveel andere dingen. Bedankt voor alles Michel, ik ga je missen. - Carlos da Cunha

Voor altijd herinnerd in liefde en vriendschap
Voor altijd aanwezig in de natuur en gedachten.
Voor altijd verbonden met de schorrenwerkgroep.
Gekoesterd door velen
Gemist, nog het meest ....
Achter elke traan die blinkt... schuilt een glimlach van herinnering. - Gie en Chris

Voor Michel, die we kennen als Boeddhist maar ook als iemand met een hart voor de natuur.
Als het plotseling héél stil wordt overdag - en even plots hoor je alom weer het zoete gezang der vogels, is het - en je weet niet hoe - alsof je oren tot de Hemel reiken. En 's nachts, als de wolken naar de onbereikbaar verre sterren toedrijven, worden je ogen - en je weet niet hoe - plots zo scherp dat het is alsof je in de Hemel kunt kijken. ( Hong Ying-ming ) - Eric en Bettina

Ik zend via deze weg mijn innige deelneming naar de familie en vrienden van Michel van Megroot, die altijd weer klaar stond om een wandeling te leiden bij ons in de venen, hij blijft net zoals Renée voor eeuwig in mijn hart - Carine Taffein, Centre Nature de Botrange - Maison du parc naturel Hautes Fagnes Eiffel

Na cel na cel te zijn gesloopt
En altijd nog te hebben gehoopt
Was er uiteindelijk niet te kiezen
Tussen winnen of verliezen
Wij blijven zonder Michel achter
Maar Michel blijft in onze gedachte
Als een wat stille man, maar met grote humor en interesse
Voor ons en andere bij onze lessen.
Willem en Flora

Onze deelneming bij het verlies van uw medewerker alsook aan de familie. - Peirsman JP
 

Het gaat je goed. Ik ben blij dat ik je heb mogen leren kennen zoals je was. Ik heb er spijt van dat ik niet meer ben langs gekomen. Rust zacht. - Jaap Van der Hiele

Je suis triste - Jean Cordaro

Afscheid van een vriendelijk en beminnelijk mens. Het was prettig met hem te praten over de zeehonden, de meditatie, het boeddhisme. Hij zag erg uit naar de cursus Shinee in Cadzand, maar helaas ging dat niet meer. Goede reis Michel, door de Bardo, wees gerust , er wordt voor je gezorgd. Om Ami Dewa Hri - Dini Welleman

Ik hoorde net het tragische nieuws over Michel, het heeft mij diep geraakt. Het was hij die mij in Saeftinghe heeft binnengebracht, een sympathieke kerel met een goed gevoel voor humor en een grote natuurkennis. - Bram Vereecken.