De schorrenwerkgroep

De schorrenwerkgroep bestaat uit een groep vrijwilligers die onder leiding van de conservators Frank Wagemans en Koen Vanagtmael zich actief inzetten voor deze gebieden. Deze gemotiveerde inzet resulteert in een gestroomlijnde werking, een goed gevulde agenda en een waaier aan mogelijkheden.

De conservators

avatar

Walter Van Ginhoven

1980 – 1994

De allereerste conservator van het Galgeschoor was Walter Van Ginhoven.

Dat moet zo geweest zijn vanaf eind 1980-begin 1981. Het was zo dat ze geen vrijwilliger vonden voor het Galgenschoor en het Groot Buitenschoor en toen heeft Ludo Benoy mij wat naar voren geschoven. Ik had toen net eind 1980 de allereerste cursus natuurgids afgewerkt en door mijne grote mond was dat wat opgevallen vrees ik.” herinnert Walter zich.

avatar

Raymond Deman

1983 – 1997

In 1983 kreeg Walter Van Ginhoven hulp van Raymond Deman die het Groot Buitenschoor onder zijn hoede nam.

Hij deed dit tot begin 1997.

avatar

Jean Cordaro

1986 – 2004

In 1986 kreeg Walter versterking van Jean Cordaro, een marine-bioloog. Hij nam het Galgeschoor onder zijn hoede.

Na zich 20 jaar vrijwillig als conservator ingezet te hebben voor het Galgeschoor, besloot Jean Cordaro in 2004 dat het tijd was om zijn horizonten te verleggen. Hierdoor kreeg Frank Wagemans ook het Galgeschoor onder zijn verantwoordelijkheid.

avatar

Frank Wagemans

1994 – …

In 1994 kreeg Jean Cordaro versterking van Frank Wagemans die juist een cursus natuurgids beëindigd had en sterk geïnteresseerd was in de Schelde en de natuur van de Schelde. Frank kon enkele medecursisten van de cursus natuurgids warm maken voor beide schorrengebieden.

avatar

Eddy Rottiers

2004 – 2014

Begin 2004 kreeg Frank hulp van Eddy Rottiers. Eddy werd geboren in het Scheldeland en heeft zijn jeugd doorgebracht aan de oevers van de Schelde. 

In april 2014 besloot Eddy Rottiers om zijn conservatorfakkel door te geven aan Koen Vanagtmael.

avatar

Koen Vanagtmael

2014 – …

In april 2014 nam Koen Vanagtmael de conservatorfakkel over van Eddy Rottiers.

Koen vond zijn dada in het zilt grasland op het Groot Buitenschoor.

De schorrenwerkgroep

Op en rond het Galgeschoor en het Groot Buitenschoor is sinds 1994 de schorrenwerkgroep aktief. Een groep mensen die zich actief inzetten voor deze gebieden.

Maandelijkse wandeling
Maandelijkse wandeling

Maandelijks kan je met ons mee op een verkenningstocht doorheen één van beide gebieden. 

Vismonitoring
Vismonitoring

Sinds april 2009 zetten onze schorrenvissers tijdens het zomerhalfjaar maandelijks hun fuik op in het kader van de opvolging van het visbestand in de Zeeschelde.

Watervogeltellingen
Watervogeltellingen

Van oktober tot maart is het tijd voor de midmaandelijkse watervogeltellingen. Ons telgebied strekt zich uit langs de rechterscheldeoever tussen het Noordkasteel en de Be-Nl grens.

Opvolging schorrand
Opvolging schorrand

Een oud schor zoals het Galgeschoor, is zeer gevoelige voor erosie van de schorrand. Daarentegen kent de schorrand van het jonge Groot Buitenschoor een aangroei.

Nachtvlinders
Nachtvlinders

Als nachtvlinderfanaat duikt Guido De Prins sinds 2016 alleen op tijdens de nachtelijke uren wanneer hij zijn lichtval plaatst op jacht naar nachtvlinders. In 2018 stond de teller op 346 soorten.

Opvolging zilt grasland
Opvolging zilt grasland

Sinds 2014 volgen Koen Vanagtmael en Hug Van Beek de evolutie van de flora op het zilt grasland op door middel van permanente kwadraten.

Na dit alles …

Maar hoe hard of hoe kort we ook gewerkt hebben, op het einde wacht er steeds een welkome beloning. Na elke activiteit is er steeds iemand van de schorrendabbers die voor eten zorgt.

Terwijl de ene bezig is met het eten, hebben andere schorrendabbers de tijd om de modder uit de keel te spoelen.

Achteraf nog even samen opruimen en afwassen behoren tot de geplogenheden des huizes.

Is afwassen niet je ding, dan kan je nog altijd even dweilen.

Doe jij mee?

Voel jij je aangesproken door deze gebieden? Wil jij actief meewerken binnen deze werkgroep?

Wij stellen geen speciale eisen en bieden voor elk wat wils. Een gezonde, gemotiveerde belangstelling en enige modderbestendigheid is het belangrijkste.

Kom gewoon naar onze volgende activiteit!