De schorrenwerkgroep

De schorrenwerkgroep bestaat uit een groep vrijwilligers die onder leiding van de conservator Koen Vanagtmael zich actief inzetten voor deze gebieden. Deze gemotiveerde inzet resulteert in een gestroomlijnde werking, een goed gevulde agenda en een waaier aan mogelijkheden.

De conservator

Koen Vanagtmael ** 2014 – …

Er was al langer een ad hoc samenwerking Koen. Die samenwerking werd in 2004 bestendigd met het ontslag van Eddy Rottiers toen Koen Vanagtmael de conservatorfakkel overnam van Eddy Rottiers.
Koen vond zijn dada in het zilt grasland op het Groot Buitenschoor.

Voorgaande conservators

Walter Van Ginhoven ** 1980 – 1994

De allereerste conservator van het Galgeschoor was Walter Van Ginhoven.

“Dat moet zo geweest zijn vanaf eind 1980-begin 1981. Het was zo dat ze geen vrijwilliger vonden voor het Galgeschoor en het Groot Buitenschoor en toen heeft Ludo Benoy mij wat naar voren geschoven. Ik had toen net eind 1980 de allereerste cursus natuurgids afgewerkt en door mijne grote mond was dat wat opgevallen vrees ik.” herinnert Walter zich.

Raymond Deman ** 1983 – 1997

In 1983 kreeg Walter Van Ginhoven hulp van Raymond Deman die het Groot Buitenschoor onder zijn hoede nam.
Hij deed dit tot begin 1997.

Jean Cordaro ** 1986 – 2004

In 1986 kreeg Walter versterking van Jean Cordaro, een marine-bioloog. Hij nam het Galgeschoor onder zijn hoede.

Na zich 20 jaar vrijwillig als conservator ingezet te hebben voor het Galgeschoor, besloot Jean Cordaro in 2004 dat het tijd was om zijn horizonten te verleggen. Hierdoor kreeg Frank Wagemans ook het Galgeschoor onder zijn verantwoordelijkheid.

Eddy Rottiers ** -2004 – 2014

Begin 2004 kreeg Frank hulp van Eddy Rottiers. Eddy werd geboren in het Scheldeland en heeft zijn jeugd doorgebracht aan de oevers van de Schelde. 

In april 2014 besloot Eddy Rottiers om zijn conservatorfakkel door te geven aan Koen Vanagtmael.

Frank Wagemans ** 1994 – 2024

In 1994 kreeg Jean Cordaro versterking van Frank Wagemans die juist een cursus natuurgids beëindigd had en sterk geïnteresseerd was in de Schelde en de natuur van de Schelde. Frank kon enkele medecursisten van de cursus natuurgids warm maken voor beide schorrengebieden.

Sinds 1997 is Frank conservator voor het Groot Buitenschoor, in 2004 kwam daar nog het Galgeschoor bij.

Na 30 jaar moddersoppen gaf Frank de fakkel door aan Koen die al 10 jaar meedraait aan conservator.

De schorrenwerkgroep

Op en rond het Galgeschoor en het Groot Buitenschoor is sinds 1994 de schorrenwerkgroep aktief. Een groep mensen die zich actief inzetten voor deze gebieden.

Activiteiten

Maandelijkse wandeling
Maandelijkse wandeling

Maandelijks kan je met ons mee op een verkenningstocht doorheen één van beide gebieden. 

Vismonitoring
Vismonitoring

Sinds april 2009 zetten onze schorrenvissers tijdens het zomerhalfjaar maandelijks hun fuik op in het kader van de opvolging van het visbestand in de Zeeschelde.

Nachtvlinders
Nachtvlinders

Als nachtvlinderfanaat duikt Guido De Prins sinds 2016 alleen op tijdens de nachtelijke uren wanneer hij zijn lichtval plaatst op jacht naar nachtvlinders. In 2018 stond de teller op 346 soorten.

Watervogels
Watervogels

Van oktober tot maart is het tijd voor de midmaandelijkse watervogeltellingen. Ons telgebied strekt zich uit langs de rechterscheldeoever tussen het Noordkasteel en de Be-Nl grens. 

Na dit alles

Maar hoe hard of hoe kort we ook gewerkt hebben, op het einde wacht er steeds een welkome beloning. Na elke activiteit is er steeds iemand van de schorrendabbers die voor eten zorgt.

Terwijl de ene bezig is met het eten, hebben anderen de tijd om de modder uit de keel te spoelen.

Achteraf nog even samen opruimen en afwassen behoren tot de geplogenheden des huizes.

Is afwassen niet je ding, dan kan je nog altijd even dweilen.

Doe jij mee?

Voel jij je aangesproken door deze gebieden? Wil jij actief meewerken binnen deze werkgroep?

Wij stellen geen speciale eisen en bieden voor elk wat wils. Een gezonde, gemotiveerde belangstelling en enige modderbestendigheid is het belangrijkste.

Kom gewoon naar onze volgende activiteit!