Is de slikplaat van het Groot Buitenschoor aan het ophogen?

Een opvallend verschijnsel dit jaar op de slikplaat van het Groot Buitenschoor en de balalstplaat buiten de strekdam: een brede strook vaucheria of nopjeswieren. Sta je op de strekdam of het slik, dan valt het dikke pak nopjeswieren nog meer op. De slikplaat is blijkbaar voldoende opgehoogd zodat dé 1e pionier op het slik zich hier kan vestigen.

Het was Frank Wagemans al vanop de dijk opgevallen dat bij afgaande tij, er eerst een eilandje midden op de slikplaat droog komt te liggen alvorens het water zich verder terugtrekt van de slikplaat. Dit wijst op een duidelijke verhoging op de slikplaat. Sta je op de strekdam dan zie je heel duidelijk dat de slikplaat binnen de strekdam op een bepaald punt hoger ligt dan de strekdam zelf. De strekdam zelf die vroeger 1 à 2m boven het slik uitstak, ligt nu op heel wat gelijk met het slik of is zelfs deels bedolven onder het slik.

Toen men in 1962 de strekdam aanlegde voorspelde men dat het Groot Buitenschoor ergens tegen einde jaren 60 voldoende zou opgeslibt zijn voor schorvormng en later ook inpoldering aka havengebied. Dit is echter nooit gebeurd … tot nu 62 jaar later? Nog hoopgevend dat er misschien schorvorming komt, is de verspreide aanwezigheid van jonge scheuten zeebies.

Op de foto’s zie je duidelijk de rol van de nopjeswieren: zij weven zich met hun lange draden door het slik en leggen dat zo vast. De pakken nopjeswieren steken duidelijk boven het slik uit; dit komt omdat het onbedekte slik werd weggespoeld door het het getij.

Meer info over nopjeswieren vind je op https://scheldeschorren.be/zilte-natuur/flora/schorrenflora/nopjeswieren-vaucheria-sp/

Hieronder vind je een fotoimpressie van de slikplaat.