Het is en blijft abormaal stil op de vlinderroute langsheen de Scheldelaan

Je hebt het misschien al in je tuin of tijdens wandelingen gemerkt, maar je ziet amper vlinders. De oorzaak voor de lagere vlinderstand is de droogte van vorig jaar en eerdere jaren, zegt de Nederlandse Vlinderstichting. Zo kwam de droogte van vorig jaar op het moment dat de vlindersoorten een rups waren, waardoor ze weinig te eten hadden. Dat is op zo’n grote schaal gebeurd dat weinig rupsen de nazomer overleefd hebben, aldus de stichting.

In een radiouitzending op NPO Radio1 legt Kars Veling van de Vlinderstichting het allemaal mooit uit >> beluister de uitzending.

Ook op de vlinderroute die wij lopen langsheen de wal van de breekinstallatie van ATF, zien wij heel duidelijk het totaal ontbreken van vlinders. Hieronder vind je een overzicht van de tellingen van dit zomerhalfjaar.

  • 2 april 2023: 9°C, bewolking 70%, wind NO 3 >> geen enkele vlinder gezien
  • 7 mei 2023: 12°C, gietende regen >> geen telling
  • 18 mei 2023: 16°C, bewolking 30%, wind NO 3 >> 1 klein koolwitje
  • 4 juni 2023: 24°C, bewolking 0%, wind N 4 >> geen enkele vlinder gezien
  • 25 juni 2023: 29°C, bewolking 0%, wind Z 2 >> geen enkele vlinder gezien

Wat betreft de laatste telling, had men recent alles gemaaid tot droog stro. De enigste plaats waar enkele vlinders zaten, was het niet gemaaide lagergelegen stuk t.h.v. het Telstation Fluxys. Hier deden 3 Kleine koolwitjes zich tegoed aan de vele aanwezige bloemen.