Gezenderde bruine kiekendieven

In het voorjaar van 2013 werd in het Noord-Oostvlaamse Krekengebied (België) een eerste volwassen Bruine Kiekendief gezenderd. Dit gebeurde in het kader van het Europees Lifewatch project waarbij ik binnen het Instituut voor Natuur-en Bosonderzoek (INBO) een zenderproject bij de soort kon opstarten.

Het zendersysteem, UvaBits genoemd, was toen ontworpen aan de Universiteit van Amsterdam, onder leiding van Prof. W. Bouten. Geholpen door het team van de Werkgroep Grauwe Kiekendief uit Groningen (NL), gecoördineerd door Ben Koks, zakten enkele medewerkers, Almut Schlaich en Raymond Klaassen af naar het krekengebied om ons de knepen van het vak te leren. Ze hadden in 2012 al een volwassen mannetje Bruine Kiekendief gezenderd dat William werd genoemd, veel sympatieker om te onthouden dan de officiële GPS code 291.

Een eerste vogel die we toen konden zenderen was een vrouwtje, dat we Mia genoemd hebben, de vrouw van een plaatselijke ringer, Walter De Smet. Daarna kwam Jozef (ook naar een plaatselijke ringer, Jozef Buysse). De vangpaal had toch succes gehad. De jaren erna werden respectievelijk Walter, Almut, Raymond en Ben gezenderd in het krekengebied, en Roelof en Kjell in Groningen. Allemaal bekenden.

Maar de techniek staat niet stil en de laatste jaren wordt nu gewerkt via GSM-GPS met performantere zenders. Sinds 2019 wordt het project gecoördineerd door Geert Spanoghe van het INBO.

Er kwamen nieuwe namen van gezenderde Bruine Kiekendieven, maar,…ik wachtte vol spanning om er eens eentje met mijn naam te zien. En eindelijk was het zo ver. Kjell Janssens ving op 2 juni 2022 op het Galgenschoor te Lillo (Antwerpen, B) een vrouwtje Bruine Kiek die de naam Anny kreeg.

Het heeft wel wat geduurd, maar hartelijk dank Kjell, hopelijk zal ze nog veel informatie doorgeven! Ik voel me meteen veel jonger!

tekst credits: Anny Anselin