Het leven begon in de oceaan, en zonder oceaan kan het niet bestaan.

Deze grote zoute massa die ons verenigt, bevat het grootste ecosysteem van onze planeet en geeft ook vorm aan ons fascinerende landschap. De ocean regelt het weer en het klimaat van onze planeet, en voorziet ons van zuurstof, zoet water en voedsel. De mens is afhankelijk van de oceaan om te overleven. De blauwe economie, zoals toerisme, aquacultuur, visserij en zeevervoer, voorziet jobs voor meer dan 3 miljard mensen.

Tegenwoordig bedreigen onze activiteiten de gezondheid van de oceanen en zetten zij de ecosystemen en diensten van die oceanen, die zo fundamenteel zijn voor ons welzijn, enorm onder druk. Klimaatverandering, mariene verontreiniging en overbevissing veroorzaken ongekende veranderingen die ons milieuwelzijn en onze economische vitaliteit onherroepelijk in gevaar kunnen brengen.

Oceaanobservatie en -voorspellingen zijn van cruciaal belang om alle activiteiten die verband houden met de oceanen te onderbouwen en ervoor te zorgen dat we deze duurzaam kunnen beheren. Er zijn echter fundamentele lacunes in de huidige systemen voor oceaanobservatie en -voorspelling, die niet door afzonderlijke landen kunnen worden opgevuld.

Daarom werken wij – het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen – mee aan het EuroSea-project, om onderzoek en innovatie te bevorderen met het oog op een gebruikersgericht, interdisciplinair en responsief Europees systeem voor oceaanobservatie en -voorspelling, dat de essentiële informatie oplevert die nodig is voor het welzijn en de veiligheid van de mens, duurzame ontwikkeling en blauwe economie in een veranderende wereld.