Klimaatproject Wetlands4Cities

Natuurpunt is finalist in de ‘Fertilise The Future‘-wedstrijd van Ecover! Met ons klimaatproject Wetlands4Cities kunnen we een bijdrage uit het ‘Fertilise the Future’ fonds in de wacht kan slepen. Hoe vaker deze week #Wetlands4Cities gebruikt wordt hoe meer kans we maken.

Op de facebookpagina van Natuurpunt staat een post die je kan delen met de #Wetlands4Cities. Of wees zelf creatief met de boodschap. Maar deel aub massaal zodat we die prijs binnenhalen. We worden er allemaal beter van!

Bekijk onze video op www.ecover.com/be-nl/fertilise-the-future/de-finalisten/.

Wetlands zijn the next big thing in de strijd tegen de opwarming van het klimaat. En we kunnen ze zomaar in jouw buurt realiseren! Waterrijke gebieden, ook wel wetlands genoemd, behoren tot meest waardevolle ecosystemen in Europa. Het zijn hotspots van de biodiversiteit waar duizenden bijzondere planten- en diersoorten zich thuis voelen. Wetlands zijn niet alleen voor onze natuur van levensbelang, ook voor het klimaat (en dus voor ons). Ze bieden immers tal van kansen om de klimaatverandering aan te pakken: van bescherming tegen overstromingen en waterschaarste tot koolstofopslag en groene airco in oververhitte stedelijke gebieden. En natuurlijk kan je in wetlands ook heerlijk wandelen of fietsen, ontspannen en van de natuur en de rust genieten.

Een recente studie heeft aangetoond dat Vlaanderen liefst 75% van zijn wetlands verloor in de afgelopen 50-60 jaar. Met Natuurpunt hebben we de voorbije decennia heel wat water- en veenrijke gebieden kunnen beschermen en herstellen in Vlaanderen. Denk maar aan onze top wetlands zoals de Blankaart, de Uitkerkse Polder, de Kalkense Meersen, het Turnhouts Vennengebied, de Vallei van Zwarte Beek, de Demerbroeken, onze eigen reservaten aan de boorden van de Schelde, enz. En ook dichter bij onze steden vind je onze wetlands, denk maar aan De Kuifeend, De Bospolder, het Mechels Broek, de Doode Bemde, de Maten, … .

De droogte en bokkesprongen die ons klimaat de voorbije jaren heeft gemaakt, hebben echter bewezen dat we een tandje moeten bijsteken om een klimaatbestendig Vlaanderen te realiseren waar ruimte is voor natuur en biodiversiteit en het aangenaam leven is. Daarom lanceert Natuurpunt de actie ‘Wetlands4Cities’ en daarbij hebben we jouw steun nodig. Geef jouw steun aan dit project.