Zeldzame gast boven Groot Buitenschoor

Groot Buitenschoor, 22 maart 2020 – Recent werd bekend dat op 22 maart een gezenderde havikarend over het Groot Buitenschoor is gepasseerd. Tekst en uitleg door Peter Symens.

Jullie herinneren zich ongetwijfeld nog wel dat er dit voorjaar verschillende bezenderde havikarenden onze lage landen bezocht hebben, waarbij er eentje in onze regio gepasseerd is. 

Op https://lizmap.aigledebonelli.fr/websig/lizmap/www/index.php/view/map/ staat nu een kaart die de exacte vliegroute van deze vogel in meer detail weergeeft.  Als je op die kaart inzoomt op onze regio en dan de punten waarvan een signaal werd ontvangen met elkaar verbindt, dan blijkt dat die ergens ter hoogte van het Hedwige/Prosperpolder en het Groot Buitenschoor (dus ten noorden van De Kuifeend) de Schelde is overgestoken, om vervolgens dwars door de Kalmthoutse Heide verder naar Zundert (NL) te vliegen. 

Deze arend is tijdens zijn doortocht in het werkingsgebied van onze vogelwerkgroep spijtig genoeg door niemand in levende lijve waargenomen, maar wat mij betreft heeft dit gegeven van een enigszins vergelijkbare bewijskracht als een nachtelijke geluidsopname of een foto genomen met een cameraval, en mag dit geval gevalideerd worden als het tweede bevestigde geval van havikarend in onze regio, toch?