Onderzoek naar oorzaak huidzweren bij platvissen op Belgisch deel van de Noordzee

De coronamaatregelen gooiden in maart roet in het eten, maar nu kan Maaike Vercauteren van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent dan toch haar doctoraat publiek verdedigen. Op 22 juni en online weliswaar.

Haar onderzoek bracht de oorzaak van zweren bij platvissen in het Belgisch deel van de Noordzee in kaart en onderzocht mogelijke risicofactoren. Eerder opgelopen huidbeschadigingen die geïnfecteerd raken met twee specifieke soorten bacteriën leiden tot de zweren bij platvis. Verschillende visgerelateerde en omgevingsgerelateerde factoren, maar ook vervuiling en visserij-intensiteit bleken de gevoeligheid voor het ontwikkelen van deze letsels te beïnvloeden.

Maaike voerde haar onderzoek uit in nauwe samenwerking met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Ze ontving in 2018 de VLIZ Communication Award, waarbij de onderzoeksresultaten naar het bredere publiek werden gecommuniceerd en een citizen science project werd opgestart.

Meer details over het onderzoek en praktische info over de online meevolgen van de openbare verdediging: http://www.vliz.be/docs/vlizine/21-06/PhDVercauteren_2020.06.22-online.pdf