In de Schelde voltrekt zich momenteel een ‘ecologische ramp’, die tot massale vissterfte leidt en alle herstel van de voorbije tientallen jaren ‘met één klap tenietdoet’ aldus prof. Patrick Meire.
Twee weken geleden, op donderdag 9 april, komt een klacht binnen van een omwonende bij de Franse suikerrafinaderij Tereos in Escaudoeuvres, bij Cambrai. Hij bemerkt een ongewone geur en een vreemde kleur van een beekje in zijn tuin. Er zijn kleine overstromingen in de directe omgeving. Het bedrijf pompt water weg in de nacht van donderdag op vrijdag.
Dit alles bleek het gevolg van een breuk in de dijk van een bezinkingsbekken. Maar daar bleef het niet bij.
Uit een onderzoek van het OFB of het ‘Office Français de la Biodiversité’ blijkt dat ongeveer 100.000 kubieke meter organisch (en dus niet chemisch) vervuild water in de Schelde is terechtgekomen.
Bacteriën, die zich bevinden in en zich tegoed doen aan deze voedselrijke restfractie, onttrekken massaal zuurstof aan het water waardoor het zuurstofgehalte in het water terugvalt tot 0.0%, met zware gevolgen voor het waterleven. Duizenden vissen sterven door een acuut zuurstoftekort.
Nu twee weken later is van de Noord-Franse gemeente Cambrai tot aan Kerkhove in West-Vlaanderen, een traject van bijna honderd kilometer, alle zuurstof uit de Schelde verdwenen.