Lepelaars met kleurringen

Groot Buitenschoor, 2 september 2018 – Rit Bellekens maakt enkele foto’s van 3 drukdoende lepelaars. Toen we de foto’s achteraf bekeken, ontdekten we dat er eentje een stel kleurringen had.

Jonge Lepelaars worden in de Nederlandse broedkolonies al meer dan 30 jaar gekleurringd. De eerste kleurringen waren witte PVC ringen met zwarte bandjes erop. Daarna werden het gekleurde PVC ringen, met 1 letter of 1 cijfer en daarna werden het ringen met 2 letters en/of cijfers. In 2007 is de Werkgroep Lepelaar overgegaan op het systeem met 4 gekleurde ringen, een metalen ring en een vlag.

Inmiddels is de populatie zo gegroeid dat er ook in Belgie, Frankrijk, Spanje, Portugal, Duitsland en Denemarken wordt gekleurringd. Daarnaast wordt een deel van de lepelaar-jongen van de ondersoort balsaci in Mauretanie, van kleurringen voorzien.

Afleesvolgorde: De combinaties van ringen leest men af van linkerpoot naar rechterpoot en van boven naar beneden. Links is de vogel zijn linkerpoot.

Als we deze Lepelaar zijn ringen lezen, krijgen we: lichtblauw,gele vlag/rood,lichtgroen,wit.

Aan de hand van de flowchart op http://www.cr-birding.org/, hebben we zijn of haar foto doorgestuurd naar het NIOZ. Nu is het even wachten op antwoord.

Meer info over kleurringen bij lepelaars, vind je op https://www.werkgroeplepelaar.nl/kleurringen–colourrings