Het nachtleven van Guido De Prins

Groot Buitenschoor, 27 september 2017 – Guido De Prins heeft een heel intens nachtleven. Woensdag 27 september was het een warme, zwoele septemberavond (15° – 13°) en dan komt Guido in actie.

Woensdag 27 september was Guido van 20u tot 23u present op het Groot Buitenschoor voor een nachtvlindersurvey. Eigenlijk was hij op zoek naar de Moeraszeggeboorder Sedina buettneri. Helass gaf die verstek maar hij vond wel een totaal onverwachte zeldzame soort.

Geveerde witvleugeluil ( Aporophyla australis) zal je niet veel zeggen. Dit is een zeer zeldzame nachtvlinder uit de familie van de uilen. Het is tevens de allereerste waarneming van deze soort langsheen de Schelde. En nog bijzonder is dat het maar liefst om 13 exemplaren ging.
Op waarneming.nl melden ze dat deze soort vooral voorkomt in het zuid-westen van hun land en dat de soort aan een uitbreiding van het areaal bezig is … klopt dus volledig!

Daarnaast vond hij ook nog een exemplaar van Vliervlinder (Ourapteryx sambucaria). Hun vliegperiode situeert tussen begun juni en half augustus. ofwel is dit een laat exemplaar of een uitzonderlijke 2e generatie?

De resultaten van Guido’s nachtvlindersurveys vind je hier terug.