Duikexpeditie brengt Noordzeenatuur van Borkumse Stenen in kaart

Duikers en wetenschappers zijn vrijdag 9 september uitgevaren voor een tiendaagse expeditie om de bijzondere natuur in Borkumse Stenen, een zeegebied ten noorden van Schiermonnikoog, beter in kaart te brengen. Borkumse Stenen is een nog relatief onaangetast gebied. Op de bodem liggen veel stenen en grind die daar in de laatste ijstijd zijn beland.

>> Lees verder

Onder de zeespiegel van de Noordzee ligt een gevarieerd landschap met gebieden met mysterieuze namen. De Dodemansduim, de Doggersbank, het Friese Front en de Klaverbank bijvoorbeeld. Hoe het komt dat daar unieke planten en dieren leven, dat legt prof. dr. Han Lindeboom van de Wageningen UR uit in dit college.

Han Lindeboom is hoogleraar Mariene Ecologie aan de Universiteit van Wageningen en onderzoeker voor het instituut IMARES. Zijn expertise ligt bij het onderzoeken van ecosystemen op zee, en hij stopt zoveel energie in de bescherming hiervan dat hij zich soms de woede van vissers op de hals haalt. Dat krijg je, als je passie hebt voor je vak. En durf die passie maar eens in twijfel te trekken als we je vertellen dat hij ooit anderhalf jaar tussen miljoenen pinguïns heeft geleefd in een tentje op het subantarctische eiland Marion.