Fort Sint-Filips

In de Scheldebocht tussen Kruisschans en het Noordkasteel, bouwde Alexander Farnese, de hertog van Parma, hier in 1584 een fort samen met Fort Sint-Marie tijdens de belegering van Antwerpen.

Einde 19e eeuw werd er op dezelfde plaats een nieuw fort gebouwd in het kader van de Brialmontomwalling.

Tussen de jaren 50 en 70 werd Fort Sint-Filips gebruikt als dumpplaats voor (petro)chemisch afval. Antwerpenaren kennen nog zeker de pekzwarte rookpluimen wanneer men daar op een verloren zaterdag dat (petro)chemisch afval gewoon opbrandde.

Momenteel is dit fort quasi volledig bedolven onder het zand en blijkt het één van de zwaarst vervuilde plaatsen in Vlaanderen te zijn. Deze problematiek is terug heel actueel in het kader van het Sigmaplan vermits deze blackspot in het traject van de Sigmadijk ligt.

Omwille van de zeer ernstige en zeer giftige situatie op de site heeft men het idee om deze ganse site in te kapselen met een soort van sarcofaag. Onderaan reikt die tot in de ondoordringbare Boomse klei en bovenop komt een ondoordringbaar deksel.

Op 19 december 2015 brachten de Bunkerfreaks een bezoek aan dit fort. Zonder enige bescherming drongen zij door tot in de meest giftige en kankerverwekkende zone’s.

>> fotoverslag

Meer weten