Volg de vogeltrek van meer dan 270 soorten online

De ringdienst van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, BeBirds, heeft een nieuwe website waarop je de migratie van meer dan 270 vogelsoorten kunt volgen. De site brengt de data bijeen van ons uitgebreide netwerk van vrijwillige ‘ringers’, dat al sinds 1927 bestaat.

Waar trekken boerenzwaluwen, die in België hun nesten bouwen, in de winter naartoe? Waar komen kokmeeuwen vandaan, die ’s winters gulzig broodkorsten pikken langs de Maas? Wist je dat de kievit, die in juli in de Vlaamse polders wordt gesignaleerd, in het oosten van Siberië nestelt? En zwartkoppen trekken in de herfst niet naar het zuiden maar naar IJsland. Vanaf nu kan je al die bewegingen volgen op de website van BeBirds (Belgisch Ringwerk).

Internationaal netwerk

Vogels migreren, afhankelijk van het weer en het beschikbare voedsel, en benutten op die manier zo goed mogelijk de rijkdommen van onze planeet. Het is een indrukwekkend maar ook kwetsbaar fenomeen, dat ornithologen al sinds decennia bestuderen,observeren en bewaken.

De ornithologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen behoren tot de meest dynamische ter wereld. Sinds 1927 organiseert BeBirds het ringen van wilde vogels, van Arlon tot Oostende en van Turnhout tot Couvin, voor de wetenschap en voor het behoud van de natuur. Een vrijwilligersnetwerk van ongeveer 370 Belgische ‘ringers’ (amateur-ornithologen) meten, wegen, inventariseren en ringen elk jaar bijna 700.000 vogels van meer dan 200 soorten. Het observatiesysteem is ook internationaal goed georganiseerd. In meer dan 50 verschillende landen in Europa, Azië, Afrika en zelfs de VS werden vogels gespot die in België zijn geringd.

Grasduinen

De verzamelde informatie is beschikbaar voor onderzoekers en voor overheden om de kennis over vogels en vogelmigratie te vergroten en bedreigde soorten beter te beschermen. Via de nieuwe website kun je nu ook zelf grasduinen in onze databank, één van de vijf grootste ter wereld. Je  ontdekt er van meer dan 270 soorten en ondersoorten waar de geringde exemplaren in België werden geobserveerd, of waar ze voorbijgekomen zijn, zelfs tot in de Russische toendra, de mangroven van Senegal en de Keniaanse savanne.

Hulp

Je kunt zelf ook deelnemen aan het onderzoek: vind je een geringde vogel, laat het ons weten via het contactformulier. We geven je in ruil alle beschikbare informatie over de vogel. Elke waarneming telt!