Reizende zeehonden

Zeehonden maken flinke tochten, blijkt uit opnamen van onderzoekers van Imares Wageningen UR, die zeehonden uitrusten met zenders. Ze volgden een zeehond die vanuit de Westerschelde veelvuldig Antwerpen bezocht en eentje die vanuit de Waddenzee de oversteek maakte naar Schotland.

De onderzoekers Sophie Brasseur, Geert Aarts en Roger Kirkwood van Imares op Texel rusten zeehonden uit met zenders om te weten te komen waar ze eigenlijk zitten als ze niet op een zandbank in de Waddenzee of op de Razende Bol liggen te zonnen.

Tot hun verrassing maken de zeehonden flinke tochten. Het bewegingspatroon van de zeehond in Antwerpen was gedurende twee maanden, de zeehond uit de Waddenzee deed een retourtje Schotland in een tijdsbestek van acht maanden.

Tekst: Albert Sikkema, Resource
Films: Resource