Mysterievissen

?In mei hadden we weer onze vismonitoring. Normaal krijgen jullie het verslag, als er niets tussenkomt, tamelijk vlug. Voor de maand mei hebben jullie moeten wachten. Waarom? We hadden het geluk, buiten onze normale en traditionele vangst, twee vissen te vangen die voor problemen hebben gezorgd.

De eerste, die grote zwarte viel nog mee. Uiteindelijk, na informatie bij INBO, was het een mannetjes zwartbekgrondel in paaikledij.

Maar die 2e was een raadsel, nooit eerder gezien; ongeveer 6 cm groot, met een bijzondere tekening en mooie kleuren. Bij INBO konden ze ook niet direct een uitsluitsel geven.

Op internet zoeken naar afbeeldingen van grondels, want daar dachten we eerst aan. Ja, er zijn er van die mooi gemarmerde bij, maar daar staan de ogen bovenaan de kop. Volgens tekening op het vissenlijfje zou je denken aan een anemoonvisje, in de volksmond nu Nemo. Maar die hebben een ander visprofiel.

Onze speurtocht ging verder, lijsten afgedaan op Google afbeeldingen. Wat kwam ik daar tegen bij de paardenvissers van Oostduinkerke, hetzelfde visje maar met andere kleuren. Het idee van ballastvis viel dan in het water, want van daar naar Antwerpen of een andere haven varen hebben ze nog ballast nodig die ze daar nog niet lozen. Het moet iets anders zijn, maar wat zit daar.

Dus verder zoeken en wat bleek een kleine slakdolf (Liparis Montagui) had een gelijkaardig profiel en ook van die vreemde kleurschakeringen. Om de boel kort te sluiten nog contact opgenomen met E. Dumoulin, marine bioloog van de U-Gent en zijn collega A. Anthierens. Hun verdict was een slakdolf, alleen de vraag was, was het een normale of een kleine. We houden het maar op een kleine slakdolf ivm de tekening op zijn lijfje.

{Gallery dir=’Vismonitoring/20150520′}