Onbekend volk

Groot Buitenschoor, 10 mei 2015 – Geregeld zie je op het Groot Buitenschoor toch nog dingen waarvan je denkt “wat is dat nu weer?”

Wel deze Bloedcicade (Cercopis vulnerata) is er zo eentje. Bloedcicades zijn insecten uit de familie spuugbeestjes of schuimcicaden (Cercopidae).

De larven van spuugbeestjes of schuimcicaden heb je zeker al in het gras gezien als een klodje spuug in het gras. Dat klodje spuug is een schuimnest waar ze als larve in leven van plantensappen. Hun schuimnest dient als schuilplaats en beschermt hen tegen uitdroging.

De naam Bloedcicade verwijst naar de zwarte basiskleur en de zes bloedrode vlekken op de dekschilden. Het lichaam is langwerpig en sterk gekield en bij verstoring schiet dit dier weg door met de krachtige achterpoten omhoog te springen. Met de vleugels, die onder de dekschilden zitten zweeft de cicade vervolgens enkele meters om te ontsnappen. Van vliegen is meestal geen sprake, hoewel deze soort wel vliegt als bijvoorbeeld het voedsel op is.

Deze cicade komt vrij algemeen voor in graslanden.

Meer weten?