Siberische Tjiftjaf op Groot Buitenschoor

Groot Buitenschoor, 25 januari 2015 – Vandaag verscheen er op waarnemingen.be de melding van een zeer zeldzame Siberische tjiftjaf op het Groot Buitenschoor.

De Siberische Tjiftjaf is een ondersoort van de Tjiftjaf, die broedt ten oosten van de Russische Petsjora rivier, en overwintert van Irak tot India. In West-Europa is deze ondersoort een dwaalgast, met name gedurende de laatste 3 maanden van het jaar.

Het eerste aanvaarde geval was in oktober 1985. Een enkele maal komt het voor dat Siberische Tjiftjaf in Nederland overwintert, zoals tijdens de zeer zachte winter van 2006-2007, toen een exemplaar overwinterde in De Bilt. Voorjaarsgevallen zijn zeer zeldzaam.

Omdat Siberische Tjiftjaf moeilijk te onderscheiden is van de Scandinavische ondersoort, zijn geluids en/of foto of filmopnamen voor aanvaarding door de Nederlandse zeldzaamhedencommissie gewenst.

>> foto’s Robin Vermylen …
>> geluidsopnamen Bram Vogels
>> Dutch Avifauna

foto’s: Robin Vermylen