Vogelgriep aangetroffen bij smienten

Woerden, 1 december 2014 – In twee monsters van smienten in de omgeving van Kamerik bij Woerden is vogelgriep van het H5-type (hoogpathogeen) aangetroffen. De bemonstering is onderdeel van het onderzoek naar de mogelijke rol van wilde vogels in de verspreiding van vogelgriep in Nederland.

Daarnaast blijkt uit een analyse van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) dat de drie hoogpathogene vogelgriepgevallen in Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen onafhankelijk van elkaar hebben plaatsgevonden. Dat schrijft de Nederlandse staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgende stap

Op basis van resultaten uit het onderzoek naar wilde vogels en de analyse van het CVI zal Dijksma dinsdag 2 december 2014 tijdens het overleg met de sector bekendmaken wat de vervolgstappen zijn ten aanzien van de maatregelen die genomen zijn om vogelgriep te bestrijden.