De Zandmotor

De Zandmotor is een innovatieve manier van kustbescherming en kustonderhoud. Het betreft een schiereiland van 128 hectare voor de kust van Zuid-Holland.

De natuur helpt ons in de bescherming tegen de zee. De door mensen aangelegde Zandmotor draagt daar een steentje in bij. Zandmotor ligt tussen Ter Heijde en Kijkduin als schiereiland van 128 hectare; even groot als 256 voetbalvelden of de helft van het eiland Rottumeroog. Door wind, golven en stroming verspreidt het zand zich de komende twintig jaar langs de kust tussen Hoek van Holland en Scheveningen. Het eiland is in 2011 aangelegd en is inmiddels al behoorlijk van vorm veranderd. Zandmotor beschermt hiermee tegen de stijging van de zeespiegel en biedt bovendien extra ruimte voor natuur en recreatie.

Sinds 2011 is die zandmotor constant in beweging. Klik hier voor een overzicht van de vormveranderingen van de zandbank.

>> www.dezandmotor.nl