Splinternieuw vaartuig moet diepte van Schelde beter meten

Antwerpen, 17 september 2013 – In Antwerpen is de ‘Pierre Petit’, een nieuw hydrografisch vaartuig van de Vlaamse overheidsrederij Vloot, officieel gedoopt. Het schip beschikt over de modernste technologie om de nodige hydrografische metingen uit te voeren op het Vlaamse deel van de Schelde, maar is tevens dermate multifunctioneel dat het ook kan ingezet worden in de kustwateren of bijvoorbeeld op het kanaal Gent-Terneuzen.

Het nieuwe vaartuig moet onder meer de diepte meten op de Schelde, wat van cruciaal belang is voor de scheepvaart. Zo kan het onder meer zandbanken in kaart brengen. De Pierre Petit moet op termijn de verouderde Scheldewacht vervangen en zal ook gebruikt worden voor maritieme opleidingen. Het schip is eigendom van Vloot, de rederij van de Vlaamse overheid die over zowat 45 schepen beschikt, waaronder ook nog onder meer sleep- en veerboten.

De Pierre Petit werd eerder dit jaar gebouwd door de Spaanse werf Rodman Polyships. Het vaartuig meet 23 meter lang en 6,5 meter breed. De maximale snelheid is 22 knopen. Zijn naam dankt het aan de kapitein-luitenant Pierre Petit, die in 1885, in opvolging van August Stessels, directeur werd van de hydrografische dienst, inspecteur van de zeevaartscholen en permanent commissaris voor toezicht op de Scheldevaart.