Grote vis is zeldzaam

Grote vissen zijn steeds zeldzamer geworden in de Noordzee. Dat blijkt uit de informatie die het Compendium voor de leefomgeving heeft uitgebracht. Ze hebben de gegevens van tientallen jaren visserijonderzoek op een rijtje gezet. Voor 1980 was meer dan 30% van alle gevangen vissen in het Nederlandse deel van de Noordzee groter dan 25 centimeter. Na 2000 is dat nog maar 8%.

Meerdere verklaringen
De onderzoekers geven verschillende verklaringen voor het zeldzaam worden van grote vissen. Er leven veel verschillende soorten vis in de Noordzee, de ene verklaring kan daarom voor de ene vissoort gelden, terwijl de andere weer voor een andere vissoort geldt. De eerste verklaring die het Compendium voor de Leefomgeving noemt is dat de vissers de grote vissen wegvangen, waardoor de kleintjes overblijven. Dit kan heel goed met de kabeljauw gebeurd zijn. Een andere verklaring kan zijn dat de vissen door erfelijke veranderingen minder hard groeien dan vroeger. Als laatste zou het kunnen dat de grotere vissen wegtrekken naar andere gebieden, bijvoorbeeld doordat het water in de zuidelijke Noordzee warmer is geworden. Dit gebeurt bij de schol. De grote, volwassen schollen trekken naar het koele noorden van de Noordzee en de halfwas scholletjes blijven hier om op te groeien.

Meer weten?
In de Ecomare-encyclopedie kun je meer lezen over vissen. Op de website van het Compendium voor de leefomgeving kun je meer lezen over het verschuiven van het aandeel grote vissen.