Archeologisch onderzoek in Fort Lillo

In het kader van nieuwe riolering en de daarbijhorende straataanleg voert het team van Jeroen Verrijckt archeologisch onderzoek uit in Lillo.

Lillo was een belangrijk fort voor de geschiedenis van Antwerpen. Het werd samen met fort Liefkenshoek door Willem van Oranje in 1578 opgericht ter bescherming van de stad. Na de herovering van de stad door de Spanjaarden kwam het fort terecht in Staatse (opstandelingen tegen het Spaanse gezag) handen die de tolheffing afdwong voor schepen naar de Antwerpse haven.

Verschillende vondsten kwamen tijdens de opgravingen aan het licht zoals muren, fragmenten van pijpjes, delen van een grote kanonbal en lederen vondsten van onder meer 2 kinderschoentjes. Ook vonden de archeologen afvalputten onder de straten. De archeologische opvolging wordt even onderbroken voor het Keizerrijden op 26 maart, maar gaat daarna weer verder. De werken worden volledig ingepast in de planning van de aannemer en opgevolgd door de stad.

Meer informatie over de toekomstplannen van Fort Lillo vind je op www.antwerpenmorgen.be.