A view of the H.C. Ship General Goddard, Captn. W.T. Money, passing along the enemy's line to bring the Dutch Commodore to, at sunrise, in the morning of the 14th. of June 1795 *oil *114.9 x 183.5 cm *1797 *Het nemen van de VOC-vloot door schepen van de Engelse East-India Company. De zeven VOC-schepen die door de Engelsen werden genomen waren de ‘Vrouwe Agatha’, ‘Dordwijk’, Meermin’, ‘Mentor’, ‘Sucheance’, ‘Zeelelie’ en de ‘Alblasserdam’. De schepen werden prijs gemaakt (gekaapt) en opgebracht naar Shannon, Ierland. Enkele schepen zijn onderweg vergaan, te weten de ‘Dordwijk’, ‘Surcheance’ en de ‘Zeelelie’. 1795 Was het laatste jaar waarin er VOC-schepen vanuit de Oost naar Patria kwamen. Het schilderij markeert daarmee het einde van de roemrijke Compagnie.

Factcheck: schippersbijgeloof om op vrijdag uit te varen?

Volgens een eeuwenoud zeemansbijgeloof zou uitvaren op een vrijdag ongeluk brengen. Omdat de Britse marine het beu was dat haar vloot één dag per week in de haven bleef liggen, zou ze in de negentiende eeuw een poging ondernomen hebben om het bijgeloof van hun zeelieden voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen. De marine bestelde een schip dat gebouwd was op vrijdag, doopte het de HMS Friday, liet het te water op vrijdag, stelde James Friday aan als kapitein, en liet het de haven uitvaren op een vrijdag. Maar hoe bepalend was dat bijgeloof nu écht? Maritiem historicus Stan Pannier van het VLIZ zocht het uit.

>> lees verder