Slim bedacht: hoe akoestische ontvangers op de zeebodem plaatsen en recupereren met tripod-frames

Wetenschappelijke meetinstrumenten permanent onderwater in zee installeren: het brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Niet alleen moet de apparatuur de getijden, stromingen en stormen kunnen weerstaan. Ook begroeiing door organismen, zoutcorrosie en menselijke activiteiten kunnen de consistente aanvoer van onderwaterdata bemoeilijken. En soms is de studielocatie dan ook nog eens beperkt bereikbaar met duikers.

LifeWatch Belgium zocht én vond een oplossing: apparatuur wordt op de zeebodem geïnstalleerd op tripode-frames die na een akoestisch commando de sensor loslaten en naar het oppervlak sturen. Zo kunnen onderzoekers de apparatuur en de data gemakkelijk recupereren.

Doctoraatstudente Jolien Goossens (UGent) vertelt in een blog op Methods.blog over de uitdagingen van het installeren van akoestische ontvangers op de zeebodem in de Noordzee. Het netwerk van onderwatersensoren, waarmee zij in haar onderzoek met zenders uitgeruste zeebaarzen opspoort, kon sterk uitgebreid worden door gebruik te maken van tripode-statieven, die het VLIZ speciaal hiervoor ontwierp binnen LifeWatch Belgium.

De methodologie van het werken met deze tripode-statieven werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Methods in Ecology and Evolution.