VN-dag van de Biodiversiteit zet 20-jarige Ocean Biodiversity Information System (OBIS) in de bloemetjes

Op de Internationale Dag van de Biodiversiteit van vrijdag 22 mei willen we het Ocean Biodiversity Information System – of kortweg OBIS – eens extra in de kijker zetten. Zeker omdat dit globale initiatief dit jaar haar 20ste verjaardag viert. Via www.obis.org is het voor iedereen mogelijk om eender welk gebiedje zee of oceaan op een wereldkaart te selecteren, en daarvoor opgelijst te krijgen welke organismen er leven.

OBIS geeft wetenschappers en anderen vrije toegang tot historische gegevens over de verspreiding van soorten en maakt het mogelijk deze aan te vullen met nieuw verzamelde data.

OBIS is uiteindelijk een van de belangrijkste erfenissen van de Census of Marine Life, het van 2000 tot 2010 lopende initiatief om het leven in de globale oceaan (in het verleden, heden en toekomst) beter in kaart te brengen. Sinds 2011 valt OBIS onder de vleugels van UNESCO (VN) en wordt het gecoördineerd vanuit een secretariaat in Oostende.

Sindsdien groeide het initiatief zienderogen met een groeiend netwerk van duizenden toeleveranciers van data. Momenteel omvat OBIS bijna 60 miljoen verspreidingsgegevens over 127.000 soorten, en integreert het meer dan 3000 datasets die teruggaan tot in de 17de eeuw.

Wetenschappers maken dankbaar gebruik van deze informatie, wat jaarlijks leidt tot een 100-tal wetenschappelijke publicaties – gaande van studies die de effecten van klimaatverandering op de mariene biodiversiteit voorspellen, over het opvolgen van invasieve soorten, tot het beoordelen van de gezondheid van de oceaan.

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) in Oostende ondersteunt OBIS in belangrijke mate. Niet alleen leveren we vanuit Vlaanderen heel wat verspreidingsgegevens aan via EurOBIS – het Europese knooppunt van OBIS. OBIS gebruikt ook het Wereldregister van Mariene Soorten (WoRMS) en MarineRegions als taxonomische en geografische ruggengraat. EurOBIS, WoRMS en MarineRegions worden allen beheerd door het VLIZ-datacentrum. Bijna een derde van alle gegevens die aanwezig zijn in OBIS, werden via EurOBIS aangeleverd.

Merk op dat OBIS zijn 20ste verjaardag gebruikt om de eigen naam wat te vereenvoudigen van ‘Ocean Biogeographic Information System’ naar ‘Ocean Biodiversity Information System’. Maar dat is slechts bijzaak. Want het systeem is en blijft van bijzondere waarde voor de studie en het behoud van de mariene biodiversiteit. Hip hip hoera voor OBIS!

>> www.obis.org