Plastic vervuiling Noordzee

Afgelopen zondag 4 september is de eerste expeditie van By the Ocean we Unite: Up to Norway, teruggekeerd van twee weken onderzoek naar plastic vervuiling in de Noordzee. In samenwerking met het NIOZ en Wageningen Universiteit zijn monsters verzameld om een beeld te krijgen van oppervlakte plastics in de Noordzee en rond Noorwegen.

Het NIOZ verzorgde o.a. het neustonnet waarmee de monsters verzameld zijn. Wageningen Universiteit zal het meten van de monsters verzorgen. Het expeditiezeilschip, de Fantastiko van Avontuurlijkzeilen.nl was met kleine aanpassingen een ideaal vaartuig voor het verzamelen van de monsters.

In Noorwegen ontmoetten zij wetenschappers van het International Research Institute Stavanger en Uni Research Bergen en gaven zij een presentatie over microplastics op een seminar in Bergen. Tot slot is het onderwerp plastic vervuiling gepresenteerd aan studenten van de universiteit Bergen en scholieren van de internationale school in Stavanger. Een overvol programma dat tot vreugde van het team fantastisch uitpakte.

By the Ocean we Unite organiseert zeiltochten over de hele wereld met als missie het onder de aandacht brengen van de plastic vervuiling van zeeën en oceanen.

foto credits: Huub Veeneman, kapitein van de Fantastiko