Zeg niet zomaar meeuw tegen een meeuw

Dankzij het zendernetwerk voor meeuwen blijkt dat de meeuwen niet zomaar wat doen. Elk dier is een individu op zich, met een eigen karakter en persoonlijke voorkeuren. Dat kan je zien aan hun foerageergedrag en hun migratietochten. Reeds sinds 2013 volgt het VLIZ, samen met het INBO, in het kader van het Europees LifeWatch-project zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen.

Via onderstaande links krijg je enkele persoonlijke verhalen van die gezenderde meeuwen, die we elk een naam gegeven hebben. Zo hebben we geleerd dat de meeste gezenderde zilvermeeuwen relatief dicht (enkele km) bij hun broedgronden blijven, maar dat bv. de mannelijke zilvermeeuwen Joost en Tjess veel verder vlogen om hun voedsel te zoeken: van Oostende tot Koksijde, op zee, en in de velden en weiden van het West-Vlaamse achterland. Alhoewel ze een groot foerageergebied bestreken, keerden ze elke dag trouw terug naar hun nest (op het dak van het VLIZ), zoals het een goede echtgenoot/huisvader betaamt 😉

De migratietochten van de kleine mantelmeeuwen zijn best spectaculair, wist je dat sommigen onder hen de winter doorbrengen langs de Afrikaans Westkust? Daarenboven blijkt dat veel van deze vogels gewoontedieren zijn en naar exact dezelfde locatie reisden als vorig jaar: Dakar (Senegal), Port-Étienne (Mauritanië), Dakhla en El-Aaiún (Westelijke Sahara)!!!

Meer weten?