Er komen vele soorten nachtvlinders voor. Ze onderscheiden zich niet alleen van dagvlinders vanwege hun nachtelijke activiteit. Er is een grote groep nachtvlinders die ‘dagactief’ zijn.
Eerste vraag die zich stelt is: Wanneer heeft men te maken met een nachtvlinder, wanneer met een dagvlinder?
Hiervoor kijken we naar de ‘antenne’ van de vlinder. Eindigt de antenne niet in een knopje maar in een spriet of geveerde antenne hebben we met een (dagactieve) nachtvlinder te maken.
In onze streken komen ruim 2350 soorten vlinders voor waarvan er slechts 50 vallen onder de groep dagvlinders. Er komen dus heel wat meer dagactieve nachtvlinders dan dagvlinders voor.
De 2300 nachtvlinders worden onderverdeeld in micro-nachtvlinders, ongeveer 1400 soorten, die doorgaans kleiner zijn dan 10 mm en een groep macro-nachtvlinders, de grotere vlinders. Het onderscheid is in het veld niet altijd even makkelijk zichtbaar, omdat ook sommige grotere nachtvlinders tot de micro’s behoren.
Bruine daguil (Euclidia glyphica)
Tijdens een verkenning langs de berm van de breekinstallatie, trof Josepha Fissers zo’n dagactieve nachtvlinder aan: een Bruine daguil.
De determinatie van deze vlinder liep een beetje stroef omdat het een opvallend lichtgekleurd exemplaar was. het was Hugo Wouters van de vlinderwerkgroep Atalanta die de oplossing bracht.
Meer info over deze nachtvlinder kan je nalezen op vlindernet.nl
“