Is het nu slibtong of sliptong?

Er bestaan slechts weinig klassieke gerechten die zo eenvoudig en snel te bereiden zijn als slibtong … of is het nu sliptong?

Tot in de jaren negentig werd ondermaatse tong aangeduid als slibtong, omdat deze zich voornamelijk in het slib zou verschuilen. Later is men de kleinste tong gaan schrijven als “sliptong” Degene die hem sliptong noemen beweren dat hij door de mazen van het net glipt.

Dus wenden we ons tot taaladvies.net. Volgens hun advies heten deze kleine zeetongen sliptongen.

“Het woord sliptong is vermoedelijk etymologisch verwant met de werkwoorden slippen of slepen. Een sliptong is zo klein dat hij gemakkelijk door de mazen van het net slipt; sliptongen worden gevangen met een sleepnet. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal vermeldt bij sleepharing ‘met een sleepnet gevangen’. In sliptong kan sprake zijn van klinkerverkorting (sleepslip), zoals in: greepgrip, kneepknip, streepstrip, snedesnit.”