Reus op het Galgeschoor

Galgeschoor, 3 augustus 2014 – Tijdens de vlinderwandeling ontdekte Frank Wagemans op een rietblad, een wel indrukwekkende reus.

De stadsreus of hoornaarzweefvlieg (Volucella zonaria), lijkt op het eerste zicht op een wesp maar is eigenlijk een onschuldige zweefvlieg. De meeste zweefvliegen worden tot 2cm groot, de stadsreus steekt er met zijn 2,6cm een kop bovenuit.

Bijzonder is de ontwikkeling van de larve. de meeste soorten zweefvliegenlarven eten bladluizen, maar de larve van deze soort leeft op de bodem van een bewoond wespennest. Hier voedt de larve zich voornamelijk met afval zoals dode wespenlarven en stervende wespen en is dus helemaal niet schadelijk. Hoe een adulte stadsreus het voor elkaar krijgt om niet als indringer gedood te worden en het nest binnen te dringen om haar eitjes te leggen, is niet bekend.

Stadsreuzen zijn allesbehalve agressieve dieren. De stadsreus leeft zoals alle zweefvliegen, van nectar en stuifmeel van bloemen en speelt dus een belangrijke rol in de bestuiving.

Een verschil tussen de geslachten zijn de ogen. Bij de mannetjes staan de facetogen tegen elkaar aan, bij de vrouwtjes zit er een tussenschot tussen de ogen. De stadsreus op onderstaande foto’s is dus een vrouwtje.

{Gallery dir=’fauna/Insekten/stadsreus’}

Meer weten?