Gele kwikstaart

Een frekwente doortrekker is de gele kwikstaart. Onmiskenbaar is de groenig bruine rug en heldergele buik, die bij het vrouwtje iets lichter is.

Gele kwikstaart of ‘Gele kwik’ wipt de staart regelmatig met felle schokkende bewegingen op en neer: het typische ‘kwikken’ van de staart.

Vogeltaxonomen onderscheiden tenminste 10 verschillende ondersoorten waarbij het meest opvallende verschil het koppatroon is. In onze streken gaat het om de Motacilla flava subsp. flava. Deze ondersoort is bij ons een frequente broedvogel.

Tussen 2000 en 2007 vond een geleidelijke afname plaats. Het aantal broedparen rond 2000 bedroeg nog 45.000 paar. Door de geleidelijke afname is de gele kwikstaart in 2004 als gevoelig op de Nederlandse rode lijst gezet. De gele kwikstaart is als achteruitgaand op de Vlaamse rode lijst geplaatst.

{Gallery dir=’fauna/vogels/gele-kwikstaart’}