Hazenkaakje uit Noordzee blijkt tienduizenden jaren oud

Een stukje kaak dat afgelopen zomer werd gevonden op De Zandmotor, een kunstmatige zandbank voor de kust van Ter Heide en Kijkduin, blijkt van een prehistorische haas te zijn. Het stukje bot is gedateerd op een ouderdom van 31.000 jaar.

“Dat betekent dat deze haas in de laatste ijstijd tussen de mammoeten op de huidige Noordzeebodem heeft gelopen”, zegt onderzoeker Dick Mol van Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam enthousiast. Het hazenkaakje is een aantal maanden te zien in een speciale opstelling in het Museon.

Neushoorns
Mol en collega-paleontologen haalden al heel veel botten uit de laatste ijstijd omhoog van de Noordzeebodem. Het gaat dan vooral om grote dieren als mammoeten, wisenten, paarden en neushoorns. “Maar dit is de eerste ijstijdhaas. Nog nooit eerder hebben we een haas kunnen dateren die gelijktijdig met mammoeten heeft rondgelopen”, aldus Mol. Het stukje kaak werd gevonden door Barbara Marsman, lid van de Haagse Geologische Vereniging.

Sneeuwhaas?
De paleontologen hebben geen soortonderscheid kunnen maken, daarvoor was het kaakfragment te klein. Het is daarom niet bekend of het een kaakje van een Europese haas of van een sneeuwhaas was.