Aanvaring zeeschepen in dichte mist

Zandvliet, 5 maart 2011 – De zeeschepen Zelada Desgagnes en MSC Patricia zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks drie uur met elkaar in aanvaring gekomen ter hoogte van de Antwerpse Noordzee-containerterminal net over de Belgisch-Nederlandse grens.

De Zelada Desgagnes (137 meter lang en 21 meter breed) was op weg uit Antwerpen naar de Westerschelde en ging plotseling bakboord uit, dus ging opeens naar links. Het schip kwam vervolgens in aanvaring met de MSC Patricia (166 meter lang en 23 meter breed) die onderweg was naar de Zandvlietsluis in het Antwerps havengebied.

De Zelada Desgagnes liep aanzienlijke schade op en moest ten anker gaan vlakbij de plek waar de aanvaring plaatsvond, in de Schaar van Ouden Doel, net op Nederlands grondgebied. Het schip heeft een gat net boven de waterlijn en is zaterdagavond voor reparatie teruggevaren naar de Antwerpse haven.
De MSC Patricia kon de reis na enig oponthoud voortzetten naar de bestemming, de MSC-hometerminal aan het Delwaidedok in het Antwerps havengebied.

De oorzaak van de aanvaring is tot nu toe onbekend. Ten tijde van het incident was het erg mistig op de Schelde bij de Noordzee-containerterminal.

bron: www.pzc.nl