Wadrover eet veel garnalen

Alle garnalen opgepast, de strandkrabben zijn in de buurt! Met hun scharen in de aanslag wachtten ze de garnalen stilletjes op. Krabben zijn de kleine rovertjes van het wad en uit onderzoek is gebleken dat strandkrabben veel meer garnalen eten dan we ooit dachten. Zelfs zoveel meer dat ze waarschijnlijk een grotere invloed hebben op het aantal garnalen dat in zee leeft dan we vermoedden.

Kannibalen

Kleine beestjes op het wad moeten behoorlijk oppassen voor de strandkrabben. Voor je het weet zit je tussen de scharen en word je zonder pardon opgegeten. Strandkrabben eten dan ook alles: wormen, visjes, schelpdieren. Dood of levend, dat maakt niet uit.

Het zijn zelfs echte kannibalen. Wanneer een strandkrab een andere krab tegenkomt, eet hij net zo smakelijk zijn soortgenoot op. Dat ze garnalen eten is dan ook geen verrassing.

Menu

Met laag water blijven veel mannetjes strandkrabben achter in de geulen van het wad en wachten daar stilletjes op hun maaltje, de gewone garnaal. Waarschijnlijk maakt de gewone garnaal 50% van het menu van een krab uit.

Hoe de relatie tussen de twee wadbewoners precies is, weten de onderzoekers nog niet. Dat zal in de toekomst moeten blijken.

Meer weten?

Neem dan eens een kijkje op www.ecomare.nl en lees meer over strandkrabben en de gewone garnaal in hun encyclopedie!