Onderzoek Plastic vervuiling Schelde

Op woensdag 17 december is Bert Teunkens van de Ecosystem Management Research Group (ECOBE) – University of Antwerp, gestart met een nieuwe studie waarbij gemarkeerde plastic items gevolgd worden op hun reis doorheen het estuarium van de Schelde.

Hiervoor werden 975 items vrijgelaten, dit op 3 verschillende locaties. Deze items zullen zich nu verspreiden over de rivier en vervolgens via de Westerschelde (NL) in de Noordzee terecht komen.

Medewerking

Hoewel sommige items voorzien zijn van een GPS unit en bijgevolg op een automatische manier data kunnen verzamelen, zijn de meeste items enkel voorzien van een merkteken met daarop een unieke code (gebaseerd op Kleur en Nummer). Door te surfen naar de website www.zpr.one kan iedereen die dit wenst een item registeren. Dit laat ons toe cruciale informatie te verzamelen over hoe plastic items zich voortbewegen in de rivier.

Hierbij vragen wij u dat:

  • Indien u één van onze items vindt tijdens opruimacties (op oevers of stranden), tijdens vangsten met fuiken voor vismonitoringcampagnes of … u zo vriendelijk zou willen zijn dit item te registeren. Dit proces is zeer simpel en vraagt maar enkele minuten van uw tijd.

P.S. Items dienen na registratie teruggeplaatst te worden op dezelfde plaats.

Meer Informatie

Contact

Bert Teunkens
Ecosystem Management Research Group (ECOBE) – University of Antwerp.
Campus Drie Eiken – D.C.1.10.
Universiteitsplein 1 – 2610 Wilrijk – Belgium.
T: +32(0)32659101
M: +32(0)474345915
E: Bert.Teunkens@uantwerpen.be