Groot Buitenschoor nog 72 uur no-go-zone

Groot Buitenschoor, 17 januari 2015 – De lekkende styreentanker Alimare wordt vanaf zaterdag 17 januari rond middernacht leeggepompt. Dit leegpompen zal minstens 72 uur duren en weerom gepaard gaan met stankhinder.

De in het schip aanwezige lading wordt overgepompt naar een ander schip. Dit gebeurt onder toezicht van de nautische autoriteiten en wordt met alle mogelijke veiligheidsmaatregelen uitgevoerd. Deze operatie start zaterdag rond middernacht, zal in totaal ca. 72 uur in beslag nemen en kan tijdelijk tot nieuwe geurhinder leiden.

Veiligheidsregio Zeeland monitort de gehele operatie en zal als dit nodig is nadere informatie verstrekken via www.zeelandveilig.nl.

Het publiekinformatienummer is zaterdag enkele tientallen malen gebeld van 16.30 uur is dit nummer gesloten omdat er geen meldingen meer binnen kwamen.

Hieronder antwoorden op veel gestelde vragen

Waar kan ik meer informatie vinden?

De laatste informatie is te vinden op www.zeelandveilig.nl.

Wat is de hinder?

Styreen geeft een behoorlijke geurhinder, vergelijkbaar met verf of polyester. Onder invloed van getijden kan de intensiteit van de geurhinder met vlagen op en af gaan. Styreen kan ook op de kust spoelen en bij huidcontact irritatie opleveren. Bij recente visuele metingen en bij metingen met meetapparatuur door meetploegen langs de gehele kustlijn is geen styreen waargenomen.

Wat kun je doen?

Indien men hinder ondervindt van de sterke geur is het advies om ramen en deuren gesloten te houden. Vermijd voor de zekerheid wandelingen (met huisdier) en wateractiviteiten langs en op de Westerschelde tussen de Westerscheldetunnel en Antwerpen. Indien er toch huidcontact heeft plaatsgevonden, spoel dan goed af met schoon water en zeep. Heeft u overige gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw huisarts.

Waar is er geurhinder?

Er kan, afhankelijk van de windrichting en temperatuur, geurhinder zijn tot in de verre omtrek.