Hedwigepolder misschien deels onder water

Den Haag, 4 april 2012– Er is een serieus plan om de Hedwigepolder dan eindelijk toch onder water te zetten. De Nederlandse Staatssecetaris Henk Bleker (Natuur) zou daarover onderhandelen met de Europese Commissie om een conflict met Brussel te voorkomen, zo meldt de NOS op basis van ingewijden.

Bleker presenteerde eerder een alternatief om niet de Hedwigepolder maar twee andere polders onder water te zetten voor natuurherstel. Dat plan stuit op veel bezwaren van Brussel en Bleker praat nu dus over een compromis, waarbij de polder voor een deel toch onder water komt.

Deze maand moet er een definitief besluit vallen. Als Nederland niet aan de Europese regels voldoet, dreigt er een proces en mogelijk een fikse boete.

{literal}{/literal}

Volgens Kris Peeters is de Vlaamse regering pas bereid om met Nederland over alternatieven te spreken als de Europese Commissie groen licht geeft aan die alternatieven.

“Wij houden onze lijn aan”, verklaarde hij aan Belga. “De Vlaamse regering vraagt de uitvoering van de verdragen die met Nederland afgesloten werden. Pas als de Europese Commissie evenwaardige alternatieven weerhoudt, zijn we bereid daarover te spreken.”

Gevoelige kwestie
De verdieping van de Westerschelde ligt zeer gevoelig in Zeeland. In het regeerakkoord van de Nederlandse centrumrechtse coalitie staat immers dat de Hedwigepolder droog moet blijven. De regering-Rutte wil een ander Zeeuws gebied onder water zetten. Met zijn “alternatieve” plan zou Bleker een conflict met de Commissie willen vermijden.

Peeters benadrukte nog dat zijn regering Nederland al heel wat tijd gegeven heeft en dat hij voor het einde van de maand duidelijkheid wil. “Ik heb begrepen dat ook de Europese Commissie knopen wil doorhakken.” Pas als die duidelijkheid er is, zal Peeters naar eigen zeggen bekijken wat hij gaat doen.

Oproep
In een brief aan het Nederlandse parlement hebben de Zuid-Nederlandse werkgeversorganisatie BZW en havenbedrijf Zeeland Seaports er ook op aangedrongen dat Nederland met spoed de verdragen rond de verdieping van de Westerschelde nakomt, meldt de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). Zonder die ontpoldering komen de ontwikkelingsmogelijkheden van de Zeeuwse economie in het gedrang, aldus de PZC >> lees artikel

bron: NOS nieuws